Wat is een WA-verzekering?

Wanneer je in het bezit bent van een auto, moet de auto tenminste WA verzekerd zijn. Dit is namelijk een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die de schade vergoed die jij had verricht. Verder is de WA-verzeking bij wet verplicht en het is in Nederland verboden om zonder deze verzekering de weg op te gaan. Indien de auto geen WA-verzekering heeft en je gaat toch over de weg, kan je een boete van ongeveer € 400,- verwachten.

Waarom een WA-verzekering?

Het belangrijkste reden om een WA-verzekering te hebben is omdat tijdens een ongeluk of schade de kosten vaak hoog oplopen, waardoor je in je eigen zakken moet gaat om deze te betalen. Met de WA-verzekering ben je gedekt en de schade van anderen worden dan vergoed.

Wat wordt bij een WA-verzekering niet vergoed?

Bij een WA-verzekering wordt de schade aan je eigen voertuig niet vergoed. Ookal ben je niet schuldig, de verzekering doet standaard niets. Dit omdat zij dan niet hoeven te betalen. In dit geval verwacht de verzekering dat je je eigen schade zelf gaat claimen. Dit geldt ook bij schade door de natuur of door jezelf. Indien je toch een vergoeding wilt krijgen, dan kan dit alleen bij een uitbreiding op de WA-verzekering.

Afsluiten van een WA-verzekering

Wanneer je je auto WA gaat verzekeren moet er met verschillende factoren rekening worden gehouden. Er zijn namelijk verschillen in de dekking en maximale hoogte van de gedekt schade van de verschillende WA-verzekeringen. Verder heeft de hoogte van de eigen risico ook invloed op de hoogte van de dekking.